NOTION MOTION


Museum Boijmans Van Beuningen toont van 18 juni tot en met 18 september opnieuw de monumentale installatie ‘Notion motion’ (2005) van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson (Kopenhagen 1967). Geïnspireerd door de wetten van de natuur en in het bijzonder de reflectie van licht op water, creëerde hij speciaal voor de 1500m2 grote Bodon zaal van het museum ‘Notion motion’.

Deze installatie bestaat uit drie verschillende lichtprojecties die de wisselwerking tussen licht en water toont en telt maar liefst 20.562 liter water, 800 vlonderdelen en drie lampen. Zittend, staand en springend word je je als bezoeker bewust van je eigen aanwezigheid en je actieve rol in het geheel.

OLAFUR ELIASSON


Eliasson is één van ’s werelds meest spraakmakende kunstenaars. Hij verwierf wereldwijd bekendheid met de grote gele ‘zon’ die hij in 1999 ontwikkelde voor Panorama 2000 in Utrecht en die in 2003 te zien was in het Tate Modern. Later volgden vier grote artificiële watervallen aan de oevers van de Hudson River in Manhattan, New York. 

'Notion motion’ sluit aan bij een reeks onvergetelijke installaties die speciaal voor de Bodonzalen van Museum Boijmans Van Beuningen zijn gemaakt in navolging van onder andere Ernesto Neto’s ‘Celula Nave’ en Carsten Höllers installatie ‘Divided Divided.’